Beleef de groene beekdalen in Kerkrade

En ervaar het echte buitengevoel

In Kerkrade is de natuur altijd binnen handbereik. En die natuur is een ware verrassing! Want in de groene beekdalen is het goed toeven. Bossen, water en landerijen geven je hier het echte buitengevoel.

Anstelvallei

Hellingbossen, glooiende weilanden, hoogstamboomgaarden, de kristalheldere beek en het weidse uitzicht over stuwmeer de Cranenweyer maken de Anstelvallei tot een karakteristiek Zuid-Limburgs landschap. Hier vind je ook het veertiende eeuwse Kasteel Erenstein, met historische tuin. Een stukje verderop ligt de achttiende eeuwse hoeve Nieuw Ehrenstein (foto), die momenteel wordt gerenoveerd.

lees meer

Wormdal

Het Wormdal is een prachtig natuurgebied bij Kerkrade, dat op zowel Nederlands als Duits grondgebied ligt. De bossen en graslanden van het Wormdal liggen langs het snelstromende grensriviertje de Worm. De ijsvogel laat zich hier wel eens zien en ook de bever is er te vinden. In het Kerkraadse Haanrade graast een kudde Galloways langs de Worm. Ook vind je hier de monumentale Baalsbruggermolen, een 900 jaar oude watermolen die vroeger bij Abdij Rolduc hoorde.

lees meer

Bosquet van Abdij Rolduc

Het Bosquet van Abdij Rolduc is een parkachtig hellingbos rondom deze eeuwenoude abdij. In het bos liggen enkele fraaie vijvers. De naam van dit bos stamt uit de tijd van de Franse bezetting. Het bos wordt tegenwoordig ook wel het ‘Duivels Bosch’ genoemd, vanwege de steile hellingen.

lees meer

Park Gravenrode

Het voormalige mijngebied op de grens van Kerkrade en Landgraaf is in de afgelopen jaren omgetoverd tot een toeristisch pareltje: Park Gravenrode. Dit fraaie groengebied heeft een verassend gevarieerd landschap, met bossen, beken, een heus stuwmeer, hoeves en kastelen. In 2009 won Park Gravenrode de Eden Award, waarmee het gebied werd gekroond tot duurzaamste toeristische bestemming van Nederland.

lees meer

Botanische Tuin

In de Botanische Tuin kun je heerlijk wandelen en genieten van het prachtige groen om je heen. De tuin werd in 1939 aangelegd als Engelse landschapstuin. De vele kronkelende paadjes doen de 1,5 hectare grote tuin groter lijken dan hij in werkelijkheid is.

lees meer

Peschbeemden

Ten zuidwesten van de Kerkraadse wijk Bleijerheide ligt de Peschbeemden. Dit veelzijdige stukje natuur heeft een rijke flora.

lees meer

Pferdelandpark

Het Pferdelandpark is een prachtig landschapspark tussen Aken, Herzogenrath en Kerkrade. In dit grensoverschrijdende gebied zijn landschappelijke parels te vinden, zoals de 'Höhenpromenade' en de 'Maulbeerhügel' (Moerbeiheuvel).

lees meer

Meer over Kerkrade

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website