Van Carnaval tot de Romeinen

Ontdek de Kerkraadse cultuur van toen en nu Bekijk video

De muzikale vorming en kwaliteit van de verenigingen, de rijke cultuurhistorie en de specifieke culturele karaktertrekken vormen een voedingsbodem voor het veelzijdige culturele leven in Kerkrade. Het hele jaar door kun je hier volop genieten van de vele grote én kleinere evenementen. Absolute toppers zijn festivals als het Wereld Muziek Concours, Castle of Love en het Orlando Festival. Zij oefenen nationale en internationale aantrekkingskracht uit en dragen door hun uitstraling bij aan de bekendheid van Kerkrade. Daarnaast verrijken ruim tachtig beelden in de openbare ruimte Kerkrade als cultuurstad.

Land van Rode

Van 1100 tot 1815 stonden het huidige Herzogenrath, Kerkrade en wijde omstreken bekend als het ‘Land van Rode’. In dit Land van Rode was ‘Hertogenrode’ het bestuurlijk-administratief centrum. Vanuit Burcht Rode bestuurde de graaf van Saffenberg het gebied. In ‘Kloosterrode’ stond het klooster van het Land van Rode, nu Abdij Rolduc genaamd. In ‘Kerkrode’ stond de parochiekerk en woonden de meeste mensen. Nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloren had, werden de Europese landsgrenzen in 1815 opnieuw getrokken. Dit gebeurde ‘uit de losse pols’. Abdij Rolduc kwam terecht op Nederlands grondgebied en Burcht Rode op Pruisisch grondgebied. Na zeven eeuwen saamhorigheid werd zo een streep getrokken door het Land van Rode. Aan weerszijden van de grens groeiden Kerkrade en Herzogenrath uit tot afzonderlijke steden. Tegenwoordig werken zij nauw samen onder de naam ‘Eurode’.

Mijnverleden

Kerkrade was de oudste mijnstad van Nederland. Al sinds de middeleeuwen werd hier steenkool gedolven. Abdij Rolduc werd het centrum van de steenkoolwinning. Tijdens de industriële revolutie ontplooiden de mijnbedrijven zich in een rap tempo in de gehele Mijnstreek. In de jaren zestig kwam een einde aan de winning van steenkool. Bijna alle mijngebouwen werden gesloopt. In Kerkrade is Schacht Nulland één van de weinige tastbare herinneringen. Dit rijksmonument is een luchtschacht van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat iedere vier jaar in de stad plaatsvindt, is één van de tradities die uit het Kerkraadse mijnverleden is voortgekomen. Ook het mijnwerkersbeeld “d’r Joep” op de Markt en de mijnwerkerskolonie Hopel staan symbool voor dit belangrijke stuk Kerkraadse geschiedenis.

Highlights

Carnaval

Kerkrade is van oudsher tijdens de drie dolle dagen een stad waar carnaval uitbundig wordt gevierd. Vanaf de start van het carnavalsseizoen op 11-11 kan iedereen al in de stemming komen op de vele zittingen en tijdens de diverse carnavalsactiviteiten in de stad. Tijdens de drie carnavals dagen trekken door de verschillende wijken van Kerkrade kleurrijke optochten. Op carnavalsdinsdag wordt het seizoen afgesloten met het traditionele ‘KloneTrekke’. Alle clowns komen dan vanuit alle windstreken naar Kerkrade toe en trekken naar de Markt om daar gezamenlijk het carnavalsseizoen af te sluiten.

D'r Joep

D'r Joep staat sinds 1957 op de Markt in Kerkrade en is het nationale monument van de mijnwerkers. In 1939 lanceerde Kerkradenaar Jean Hermans, zoon van een verongelukte mijnwerker, het idee om een monument op te richten voor de mijnwerkers in de Mijnstreek. De Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn is de ontwerper van het bronzen beeld, dat op 16 juni 1957 op de Markt werd onthuld.

Schacht Nulland

Het Kerkraadse mijnverleden herleeft in deze monumentale luchtschacht van de voormalige Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Je ziet de originele lift, machines, voorwerpen en foto’s uit de mijntijd. Oud-mijnwerkers vertellen vol passie hun verhaal over het werk ondergronds. Iedere woensdagochtend is de schacht geopend voor publiek. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.

lees meer

Wereld Muziek Concours (WMC)

Tijdens dit vierjaarlijkse festival strijden meer dan 20.000 muzikanten uit ruim 30 landen om een plek aan de wereldtop van de blaasmuziek. In juli 2017 vond al weer de 18e editie van dit internationale festival plaats, dat zo’n 350 duizend bezoekers naar Kerkrade trok. In het Parkstad Limburg Stadion kun je genieten van spectaculaire mars- en showwedstrijden. Brass bands, slagwerkensembles, harmonie- en fanfareorkesten van over de hele wereld brengen hun muzikale kwaliteiten ten gehore. Ook het buitenfestival op de Markt in Kerkrade en in de WMC Villages biedt voor elk wat wils!

lees meer

Hub Kerkrade

Theater en Bibliotheek Kerkrade, de Muziek- en Dansschool heten u van harte welkom in HuB Kerkrade. In deze ‘huiskamer van de stad’ bruist het van de (culturele) activiteiten voor jong en oud. Loop gerust eens binnen voor een leuk boek, inspiratie of gewoon wat gezelligheid onder het genot van een kopje koffie!

Geopend: ma 13-18 u, di-wo-vr 10-18 u, do 10-20 u, za 10-14 u

Bekijk blog & vlog

Parkstad Limburg Theaters Kerkrade

Eindelijk kan Parkstad Limburg Theaters haar mooie middenzaal weer in gebruik nemen. Hartje Kerkrade kan weer genieten van toneel, cabaret, muziek en andere mooie voorstellingen. De zaal is alleen gerenoveerd, met behoud van zijn unieke sfeer. 

lees meer

Rodahal

In deze evenementenhal vinden pop- en klassieke concerten, carnavalsmanifestaties, theaterproducties, congressen en bedrijfsfeesten plaats. Het programma is te vinden op de website. Ook is de hal elke vier jaar één van de locaties van het Wereld Muziek Concours.

Lees meer

Orlando Festival

Liefhebbers van kamermuziek kunnen hun hart ophalen tijdens het Orlando Festival, dat iedere zomer plaatsvindt in Abdij Rolduc. Tijdens dit festival geven gerenommeerde musici les aan jonge internationale talenten én amateurmusici. Deze lessen en masterclasses zijn beslist een bezoek waard! Dagelijks vinden lezingen en namiddagconcerten plaats in Rolduc. ’s Avonds is het volop genieten tijdens de avondconcertreeks op diverse mooie locaties in Zuid-Limburg

lees meer

Castle of Love

Castle of Love is een jaarlijks terugkerend dance event in en rondom de tuinen van Kasteel Erenstein in Kerkrade. Het festival duurt twee dagen en geniet internationale bekendheid. Met het middeleeuwse kasteel als decor behoort de festivallocatie zonder twijfel tot de mooiste van Nederland!

lees meer

Historische Driehoek

Abdij Rolduc, de Baalsbruggermolen en Burg Rode vormen samen de Historische Driehoek van deze grensregio, die tegenwoordig bekend staat als ‘Eurode’. Vanuit de historie van het Land van Rode, zoals de omgeving van het huidige Kerkrade en het naburige Herzogenrath vroeger heette, zijn deze drie bijzondere monumenten met elkaar verbonden.

Romeins verleden

Kerkrade kan bogen op een rijk Romeins verleden. Vanwege de ligging vlakbij de belangrijke Romeinse handelsweg Via Belgica van Keulen naar het Franse Boulogne sur Mer en de aanwezigheid van vruchtbare grond en beekjes, vestigden zich hier diverse boeren die de Romeinse legioenen van voedsel voorzagen.

Meer over Kerkrade

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website