Van Carnaval tot de Romeinen

Ontdek de Kerkraadse cultuur van toen en nu

Het culturele leven in Kerkrade is veelzijdig. Het hele jaar door kun je volop genieten van grote én kleinere evenementen, zoals het Wereld Muziek Concours, Carnaval en het Euregionaal Living Statues Festival. In HuB Kerkrade kun je terecht voor diverse theatervoorstellingen, maar ook de bibliotheek en de muziek- en dansschool is er gevestigd. In de Rodahal vinden pop- en klassieke concerten, carnavalsmanifestaties en theaterproducties plaats. Ook als je door de stad loopt, proef je de culturele diversiteit van de stad uit de ruim 80 beelden die je overal tegenkomt: van D'r Joep als symbool van de mijnwerker tot het kleurrijke Viva la Vida van de Spaanse kunstenaar Ripollés.

Kerkrade begint als Land van Rode

Van 1100 tot 1815 stonden het huidige Herzogenrath, Kerkrade en wijde omstreken bekend als het ‘Land van Rode’. ‘Hertogenrode’ was het bestuurlijk-administratief centrum, bestuurd vanuit Burcht Rode door de graaf van Saffenberg. In ‘Kloosterrode’ stond het klooster van het Land van Rode, nu Abdij Rolduc genaamd. In ‘Kerkrode’ stond de parochiekerk en woonden de meeste mensen. Nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloren had, werden de Europese landsgrenzen in 1815 opnieuw getrokken, min of meer ‘uit de losse pols’. Abdij Rolduc kwam terecht op Nederlands grondgebied en Burcht Rode op Pruisisch grondgebied. Na zeven eeuwen saamhorigheid werd zo een streep getrokken door het Land van Rode. Aan weerszijden van de grens groeiden Kerkrade en Herzogenrath uit tot afzonderlijke steden. Tegenwoordig werken zij nauw samen onder de naam ‘Eurode’.

Mijnverleden

Kerkrade was de oudste mijnstad van Nederland. Al sinds de middeleeuwen werd hier steenkool gedolven. Abdij Rolduc werd het centrum van de steenkoolwinning. Tijdens de industriële revolutie ontplooiden de mijnbedrijven zich in een rap tempo in de gehele Mijnstreek. In de jaren zestig kwam een einde aan de winning van steenkool. Bijna alle mijngebouwen werden gesloopt. In Kerkrade is Schacht Nulland één van de weinige tastbare herinneringen. Dit rijksmonument is een luchtschacht van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat iedere vier jaar in de stad plaatsvindt, is één van de tradities die uit het Kerkraadse mijnverleden is voortgekomen. Ook het mijnwerkersbeeld “d’r Joep” op de Markt en de mijnwerkerskolonie Hopel staan symbool voor dit belangrijke stuk Kerkraadse geschiedenis.

Culturele highlights die je niet mag missen!

Er valt nog zo veel te ontdekken in Kerkrade: