Van Carnaval tot de Romeinen

Ontdek de Kerkraadse cultuur van toen en nu

Het culturele leven in Kerkrade is veelzijdig. Het hele jaar door kun je volop genieten van grote én kleinere evenementen, zoals het Wereld Muziek Concours, Carnaval en het Euregionaal Living Statues Festival. In HuB Kerkrade kun je terecht voor diverse theatervoorstellingen, maar ook de bibliotheek en de muziek- en dansschool is er gevestigd. In de Rodahal vinden pop- en klassieke concerten, carnavalsmanifestaties en theaterproducties plaats. Ook als je door de stad loopt, proef je de culturele diversiteit van de stad uit de ruim 80 beelden die je overal tegenkomt: van D'r Joep als symbool van de mijnwerker tot het kleurrijke Viva la Vida van de Spaanse kunstenaar Ripollés.

Kerkrade begint als Land van Rode

Van 1100 tot 1815 stonden het huidige Herzogenrath, Kerkrade en wijde omstreken bekend als het ‘Land van Rode’. ‘Hertogenrode’ was het bestuurlijk-administratief centrum, bestuurd vanuit Burcht Rode door de graaf van Saffenberg. In ‘Kloosterrode’ stond het klooster van het Land van Rode, nu Abdij Rolduc genaamd. In ‘Kerkrode’ stond de parochiekerk en woonden de meeste mensen. Nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloren had, werden de Europese landsgrenzen in 1815 opnieuw getrokken, min of meer ‘uit de losse pols’. Abdij Rolduc kwam terecht op Nederlands grondgebied en Burcht Rode op Pruisisch grondgebied. Na zeven eeuwen saamhorigheid werd zo een streep getrokken door het Land van Rode. Aan weerszijden van de grens groeiden Kerkrade en Herzogenrath uit tot afzonderlijke steden. Tegenwoordig werken zij nauw samen onder de naam ‘Eurode’.

Mijnverleden

Kerkrade was de oudste mijnstad van Nederland. Al sinds de middeleeuwen werd hier steenkool gedolven. Abdij Rolduc werd het centrum van de steenkoolwinning. Tijdens de industriële revolutie ontplooiden de mijnbedrijven zich in een rap tempo in de gehele Mijnstreek. In de jaren zestig kwam een einde aan de winning van steenkool. Bijna alle mijngebouwen werden gesloopt. In Kerkrade is Schacht Nulland één van de weinige tastbare herinneringen. Dit rijksmonument is een luchtschacht van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat iedere vier jaar in de stad plaatsvindt, is één van de tradities die uit het Kerkraadse mijnverleden is voortgekomen. Ook het mijnwerkersbeeld “d’r Joep” op de Markt en de mijnwerkerskolonie Hopel staan symbool voor dit belangrijke stuk Kerkraadse geschiedenis.

Culturele highlights die je niet mag missen!

Carnaval

Kerkrade is van oudsher tijdens de drie dolle dagen een stad waar carnaval uitbundig wordt gevierd. Vanaf de start van het carnavalsseizoen op 11-11 kan iedereen al in de stemming komen op de vele zittingen en tijdens de diverse carnavalsactiviteiten in de stad. Tijdens de drie carnavalsdagen trekken door de verschillende wijken van Kerkrade kleurrijke optochten. Op carnavalsdinsdag wordt het seizoen afgesloten met het traditionele ‘KloneTrekke’. Alle clowns komen dan vanuit alle windstreken naar Kerkrade toe en trekken naar de Markt om daar gezamenlijk het carnavalsseizoen af te sluiten.

D'r Joep

D'r Joep staat sinds 1957 op de Markt in Kerkrade en is het nationale monument van de mijnwerkers. In 1939 lanceerde Kerkradenaar Jean Hermans, zoon van een verongelukte mijnwerker, het idee om een monument op te richten voor de mijnwerkers in de Mijnstreek. De Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn is de ontwerper van het bronzen beeld.

Wereld Muziek Concours met Mexicaanse Band en Dansers

Wereld Muziek Concours (WMC)

Tijdens dit vierjaarlijkse festival strijden meer dan 20.000 muzikanten uit ruim 30 landen om een plek aan de wereldtop van de blaasmuziek. In het Parkstad Limburg Stadion kun je genieten van spectaculaire mars- en showwedstrijden. Brass bands, slagwerkensembles, harmonie- en fanfareorkesten van over de hele wereld brengen hun muzikale kwaliteiten ten gehore. Op de Markt is een buitenfestival en ook in de WMC Villages is een aanvullend programma.

Hub Kerkrade

Theater en Bibliotheek Kerkrade, de Muziek- en Dansschool heten u van harte welkom in HuB Kerkrade. In deze ‘huiskamer van de stad’ bruist het van de (culturele) activiteiten voor jong en oud. Geniet van toneel, cabaret, muziek en andere mooie voorstellingen in hartje Kerkrade.

Zicht op Schacht Nulland in Kerkrade

Schacht Nulland

Schacht Nulland is een Rijksmonument en een van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De schacht behoorde bij de voormalige Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Oud-koempels hebben de schacht ingericht als museum. Op aanvraag geven zij graag een rondleiding en vertellen over het werk ondergronds.

Historische Driehoek

Abdij Rolduc, de Baalsbruggermolen en Burg Rode vormen samen de Historische Driehoek van deze grensregio, die tegenwoordig bekend staat als ‘Eurode’. Vanuit de historie van het Land van Rode, zoals de omgeving van het huidige Kerkrade en het naburige Herzogenrath vroeger heette, zijn deze drie bijzondere monumenten met elkaar verbonden. Met de speciale themaroutes maak je kennis met deze rijke historie.

Romeins verleden

Kerkrade lag vlakbij de belangrijke Romeinse handelsweg Via Belgica die leidde van Keulen naar het Franse Boulogne sur Mer. Die ligging samen met de vruchtbare grond en beekjes zorgden ervoor dat boeren zich hier vestigden die de Romeinse legioenen van voedsel voorzagen. Belangrijke vindplaatsen vind je met de Archeoroute.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Kerkrade:

Detailopname van een kipgerecht, met op de achtergrond een kind die naar haar eten kijkt

Hapje & drankje

Na alle belevenissen ben je wel toe aan een hapje en drankje. Op en rond de gezellige Markt liggen vele terrasjes. En culinair genieten kan ook op unieke historische locaties, zoals Abdij Rolduc.

Lees verder

Slaap lekker in Kerkrade

Vlak bij de wilde dieren slapen op de camperplaats, contact met de locals in een B&B of toch liever overnachten in een kasteelhotel? Kerkrade heeft het allemaal.

Lees verder

Wandelen & fietsen

Kerkrade is verrassend groen. Fiets of wandel door de glooiende Anstelvallei of verken het prachtige Wormdal, dat we delen met onze Duitse buren. Talloze historische routes laten je een ander Kerkrade zien dan je verwacht.

Lees verder