Hotspots in Kerkrade

10x Kerkrade beleven

Kerkrade barst bijna uit zijn voegen, zoveel is er te beleven. Lekker actief bezig zijn of je onderdompelen in prachtig groen of een stuk historie? Met deze top 10 beleef je het allemaal!

Kinderen wijzen naar een giraffe in GaiaZoo

GaiaZOO

Door ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van het jaar! In GaiaZOO maak je een complete wereldreis in één dag. Hier ontmoet je meer dan 150 verschillende diersoorten, van gorilla’s tot neushoorns en van giraffen tot flamingo’s. Kinderen leven zich lekker uit in het overdekte speelparadijs DinoDome.

Een familie met twee kinderen staat op een glazen reling en kijkt uit over een grote interactieve wereldbol in het Discovery Museum

Discovery Museum

Discovery Museum staat in het teken van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. De plek bij uitstek om in het verleden te duiken, het nu te ervaren en te leren hoe de toekomst eruit kan zien. In het Aarde Theater stap je in de voetsporen van een astronaut, er zijn Science Labs om allerlei onderzoekjes te doen en in de Expeditie kijk je door je eigen huid heen of meet je jezelf aan een robot.

LeisureDome

Plezier voor de hele familie! In LeisureDome vind je een bioscoop, bowlingbaan, trampolinepark, indoor speeltuin, escape room, game hal, Glowgolf, lasergame, klimhal, Formule 1 experience, interactieve voetbaltraining en diverse horecagelegenheden.

Abdij Rolduc

Rolduc is de grootste abdij van de Benelux en één van de top 100 monumenten van Nederland. Tijdens een rondleiding toont een gids je de mooiste plekjes. Proef de sfeer in de kloosterbrasserie en kom tot rust in de prachtig groene omgeving.

Wormdal & Baalsbrugger-molen

In het Wormdal kun je heerlijk wandelen langs het meanderende grensriviertje de Worm. In deze groene omgeving geniet je van bijzondere flora en fauna, zoals de wilde orchidee en de ijsvogel. In dit dal ligt ook de Baalsbruggermolen. Deze molen is maar liefst 900 jaar oud en de enige abdijmolen van Nederland. De molen is gerestaureerd en er vinden regelmatig activiteiten plaats. 

De zon schijnt op een wandelpad vol met herfstbladeren

Anstelvallei & Kasteel Erenstein

In de Anstelvallei wandel of fiets je door bossen, langs beken en de oevers van de Cranenweyer, het enige stuwmeer van Nederland. Hier ligt ook het monumentale Kasteel Erenstein, bekend van tv-programma De Verraders. Het kasteel heeft een historische tuin en is in gebruik als restaurant. Iets verderop ligt een andere eeuwenoude parel, Hoeve Nieuw-Ehrenstein. Ook hier ben je welkom om bourgondisch te komen genieten.

Botanische Tuin

De Botanische Tuin Kerkrade is de enige botanische tuin in de provincie Limburg. In deze Engelse landschapstuin (Rijksmonument) kun je heerlijk wandelen en genieten van meer dan 3.000 verschillende planten. Op het terras of in de serre kom je helemaal tot rust onder het genot van een kopje koffie met Limburgse vlaai.

Brouwerij Rolduc

Al eens een ‘Blonde Non’ of een ‘Broenge Pater’ geproefd? Bij Brouwerij Rolduc kun je deze heerlijke bieren proeven tijdens een bezoek aan het proeflokaal. De brouwerij is gevestigd in de eeuwenoude Abdij Rolduc, een plek vol historie.

Zicht op Schacht Nulland in Kerkrade

Schacht Nulland

Schacht Nulland is een Rijksmonument en een van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De schacht behoorde bij de voormalige Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Oud-koempels hebben de schacht ingericht als museum. Op aanvraag geven zij graag een rondleiding en vertellen over het werk ondergronds.

Kerkrade Centrum

Het hart van Kerkrade heeft sfeer. Kom vers fruit kopen op de weekmarkt op vrijdagochtend. Funshoppen in de leuke winkeltjes. Of een terrasje pakken, terwijl de kinderen zich vermaken bij de fonteintjes op de Markt. Er is altijd gezelligheid en geregeld een evenement. Kerkrade, goed toeven!

⟶ Blog van Kim van het Reiskoffertje
Logo Visit Zuid-Limburg Dame staat aan laddertje in historische bibliotheek

Een dagje op pad in Kerkrade

Kim van het Reiskoffertje ging op ontdekking in Kerkrade. Ze deelt al haar tips voor een dagje vol met historisch erfgoed, natuur en speciaalbier. Lees de blog en laat je inspireren! 

Lees verder

Er valt nog zo veel te ontdekken in Kerkrade:

Detailopname van een kipgerecht, met op de achtergrond een kind die naar haar eten kijkt

Hapje & drankje

Na alle belevenissen ben je wel toe aan een hapje en drankje. Op en rond de gezellige Markt liggen vele terrasjes. En culinair genieten kan ook op unieke historische locaties, zoals Abdij Rolduc.

Lees verder

Slaap lekker in Kerkrade

Vlak bij de wilde dieren slapen op de camperplaats, contact met de locals in een B&B of toch liever overnachten in een kasteelhotel? Kerkrade heeft het allemaal.

Lees verder

Wandelen & fietsen

Kerkrade is verrassend groen. Fiets of wandel door de glooiende Anstelvallei of verken het prachtige Wormdal, dat we delen met onze Duitse buren. Talloze historische routes laten je een ander Kerkrade zien dan je verwacht.

Lees verder