Beleef de groene beekdalen in Kerkrade

Deze bijzondere plekjes mag je zeker niet missen!

In Kerkrade is de natuur altijd binnen handbereik. En die natuur is een ware verrassing! Want in de groene beekdalen is het goed toeven. Bossen, water en landerijen geven je hier het echte buitengevoel.

Anstelvallei

Hellingbossen, glooiende weilanden, hoogstamboomgaarden, de kristalheldere beek en het weidse uitzicht over stuwmeer de Cranenweyer maken de Anstelvallei tot een karakteristiek Zuid-Limburgs landschap. Hier vind je ook het veertiende eeuwse Kasteel Erenstein, met historische tuin. Een stukje verderop ligt de achttiende eeuwse hoeve Nieuw-Ehrenstein. Op beide plekken kun je bourgondisch genieten.

Een beekje dat stroomt door een herfstachtig landschap

Wormdal

Het Wormdal is een prachtig natuurgebied bij Kerkrade, dat op zowel Nederlands als Duits grondgebied ligt. De bossen en graslanden van het Wormdal liggen langs het snelstromende grensriviertje de Worm. De ijsvogel laat zich hier wel eens zien en ook de bever is er te vinden. In het Kerkraadse Haanrade graast een kudde Galloways langs de Worm. Ook vind je hier de monumentale Baalsbruggermolen, een 900 jaar oude watermolen die vroeger bij Abdij Rolduc hoorde.​

Bosquet van Abdij Rolduc

Het Bosquet van Abdij Rolduc is een parkachtig hellingbos rondom deze eeuwenoude abdij. In het bos liggen enkele fraaie vijvers. De naam van dit bos stamt uit de tijd van de Franse bezetting. Het bos wordt tegenwoordig ook wel het ‘Duivels Bosch’ genoemd, vanwege de steile hellingen.

Park Gravenrode

Het voormalige mijngebied op de grens van Kerkrade en Landgraaf is in de afgelopen jaren omgetoverd tot een toeristisch pareltje: Park Gravenrode. Dit fraaie groengebied heeft een verassend gevarieerd landschap, met bossen, beken, een heus stuwmeer, hoeves en kastelen.

Botanische Tuin

In de Botanische Tuin kun je heerlijk wandelen over de vele kronkelpaadjes en genieten van het prachtige groen om je heen. De tuin werd in 1939 aangelegd als Engelse landschapstuin. Na de wandeling plof je lekker neer op het terras of in de serre.

Peschbeemden

Ten zuidwesten van de Kerkraadse wijk Bleijerheide ligt de Peschbeemden. Dit veelzijdige stukje natuur heeft een rijke flora en fauna.

Pferdelandpark

Het Pferdelandpark is een prachtig landschapspark tussen Aken, Herzogenrath en Kerkrade. In dit grensoverschrijdende gebied zijn landschappelijke parels te vinden, zoals de 'Höhenpromenade' en de 'Maulbeerhügel' (Moerbeiheuvel).

Er valt nog zo veel te ontdekken in Kerkrade:

Detailopname van een kipgerecht, met op de achtergrond een kind die naar haar eten kijkt

Hapje & drankje

Na alle belevenissen ben je wel toe aan een hapje en drankje. Op en rond de gezellige Markt liggen vele terrasjes. En culinair genieten kan ook op unieke historische locaties, zoals Abdij Rolduc.

Lees verder

Wandelen & fietsen

Kerkrade is verrassend groen. Fiets of wandel door de glooiende Anstelvallei of verken het prachtige Wormdal, dat we delen met onze Duitse buren. Talloze historische routes laten je een ander Kerkrade zien dan je verwacht.

Lees verder
Wereld Muziek Concours met Mexicaanse Band en Dansers

De leukste evenementen

Het hele jaar door vind je in Kerkrade de leukste evenementen. Voor ieder wat wils!

Lees verder